BLOG

 

Eieren van de paashaas…. of toch de paasvos? – Susan blogt

Het paasweekend staat voor de deur, een mooi moment om de verschillen tussen de paasviering in Nederland en Duitsland eens onder de loep te nemen. In wezen verschilt de viering van Pasen niet veel in Nederland en Duitsland. Wel is Goede Vrijdag een echte feestdag in Duitsland, en zijn alle winkels op deze dag gesloten. In de Nederlandse grensregio zijn op deze dag dus veel Duitse bezoekers te vinden die in Nederland hun (paas)inkopen gaan doen.

Verder draait het zowel in Nederland als Duitsland rond Pasen om eieren, veel eieren. Kinderen gaan in beide landen enthousiast op zoek naar verstopte paaseieren en de winkels liggen in februari al vol met chocolade-eitjes in alle soorten en maten. Bij bakkers zijn de mooiste chocoladecreaties te vinden van paashazen, lammetjes en chocolade-eieren. In Duitsland zijn ze ook gek op versieren, dus kijk niet vreemd op als je in Duitsland langs de weg huizen ziet met versierde paasbomen, paastakken en paaskranzen aan de voordeur.

Beide landen houden wel van een lekker fikkie stoken. Al ver voor Pasen worden takken en andere stukken hout verzameld voor torenhoge paasvuren. In Dronten wordt het geduld van paasvuurliefhebbers dit jaar wel heel erg op de proef gesteld. Een koolmees vond de stapel takken een ideale plek om haar nest te bouwen, waardoor het paasvuur moet worden uitgesteld tot na Pasen, als de familie koolmees is uitgevlogen.

Natuurlijk hoort bij een goed feest ook lekker eten. In zowel Nederland als Duitsland zullen weer veel mensen tijdens de paasdagen genieten van een heerlijke paasbrunch. Op de Duitse paasbrunchtafel is vaak gevlochten brood, worteltaart, käsekuchen en roerei te vinden.

Ben je met de paasdagen in Duitsland? Dan zal het lekker rustig zijn op de weg, want tijdens de feestdagen mogen vrachtwagens niet de weg op. Dat rijdt dus lekker door.

Overigens is het niet vanzelfsprekend dat in Duitsland de paashaas de eitjes brengt. Zo brengt in Tirol de kip de eitjes, in Beieren een haan, in Thüringen een vos en in Hannover een koekoek. Ach, wat maakt het ook uit wie de eieren brengt, we zullen er tijdens Pasen geen ei minder om eten.

TAGS > , , ,

Post a comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.