BLOG

 

Aanvallender spelen in het bedrijfsleven!

Culturele training

Losjes, schijnbaar moeiteloos, snel en aanvallend: zo speelde de Duitse Mannschaft tijdens het WK Voetbal. Dat zou de Duitsers ook in het bedrijfsleven goed van pas kunnen komen.

De Duitsers zijn over de hele wereld bekend als experts op het gebied van veiligheid. Zelfs de TÜV vertrekt in Nederland felbegeerde bedrijfscertificaten. En de Duitse taal is wereldkampioen in het creëren van monsterlijke woorden die veiligheid suggereren: ‘Planungsvorlauf’ bijvoorbeeld, een woord dat in het Nederlands niet bestaat.

Gek op experimenteren

Terwijl Nederlanders graag iets nieuws uitproberen en brutaler zijn, checken Duitsers zaken liever twee keer. Cultuurwetenschapper Geert Hofstede noemde dit ‘uncertainty avoidance’, het vermijden van onzekerheden. In het plaatje past ook dat de Nederlandse zakencultuur meer gebaseerd is op mondelinge overeenkomsten dan de Duitse. “De Duitse hang naar het schriftelijk vastleggen van mondelinge afspraken kan bij Nederlandse zakenpartners leiden tot een flinke allergische reactie”, is de ervaring van Stephen Godee. Hij is coach voor interculturele trainingen van de Business Alliance Nederland Duitsland. Duitse zakenmensen staan vaak verbaasd te kijken dat ze te maken krijgen met heel jonge, maar vakkundige zakenpartners en onderhandelaars. De Nederlanders verbazen zich er op hun beurt vaak over, dat hun Duitse partners niet over onderhandelend vermogen beschikken en in vele gevallen nog eens ruggespraak moeten houden. “Nederlanders doen vaak zaken volgens het motto: een man, een woord”, verklaart John Mazeland, directeur van de Business Alliance Nederland Duitsland. Daaruit spreekt ook de diepgewortelde handelstraditie van de Nederlanders. Succesvolle handelaars kunnen in Nederland erkende prominenten zijn – in Duitsland wordt het echter als not done beschouwd wanneer de core business uit doorverkoop met een toeslag bestaat. Niet voor niets hebben uitdrukkingen als ‘paardenhandelaar’ of ‘koehandel’ een negatieve connotatie.

“Nederlandse ondernemers zijn marktgericht, Duitse ondernemers zijn in eerste instantie productgericht”, meent managementcoach Stephen Godee en vraagt: “Waarom moet de baas van een autoconcern ingenieur zijn?” Iets wat men zich in Duitsland nauwelijks afvraagt. “Aan de top van een bedrijf hoort toch iemand te staan die vooral iets van de markt afweet!” De sterke marktoriëntatie van de Nederlanders blijkt ook nog uit iets anders, vindt Godee: “Hoe goed een product ook is, een Nederlandse zakenman zal er snel afstand van nemen als hij het niet meer verkoopt. Hij heeft de volgende deal alweer net zo snel gemaakt.” Juist deze risicobereidheid en de bereidheid tot experimenteren biedt ook voor Duitse ondernemers een kans op de Nederlandse markt. Ze hoeven alleen maar te denken aan de prestaties van het Duitse elftal op het WK van 2014.

TAGS > , , ,

Post a comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.